Ford Pickup

Ford F150 genom åren

Bilmärket Ford grundades år 1903 den 16e juni av Henry Ford, i delstaten Michigan i norra USA.

Henry Ford var en sann entreprenör och han valde att satsa på den nya tekniken med löpande band. Detta möjliggjorde en utvecklingstakt som andra tillverkare inte kunde komma i närheten av, samtidigt som Ford kunde erbjuda en prisnivå som de flesta amerikaner hade råd med i och med lanseringen av T-Forden.

T-Forden lanserades 1908, och från att ha varit en lyxvara blev bilen tillgänglig för de stora massorna, vilket bidrog till att Ford blev marknadsledande på den amerikanska bilmarknaden. Berättelsen om Ford och dess grundare Henry Ford är ett klassiskt exempel på den amerikanska drömmen.

Idag är Ford fortfarande ett av världens största och mest igenkända varumärken. Företaget finns numera etablerat över hela världen, och har större delar av sin produktion i USA och Europa. Totalt har Ford 187 000 anställda och omsätter närmare 150 miljarder amerikanska dollar varje år.

En av Fords storsäljare idag är Ford F150. F-serien innehåller Fords olika alternativ för pickuper, samt ett fåtal mindre lastbilar och andra bilar anpassade för hantverkare.

Pickupen inom Ford F är generellt fullstora femsätesbilar, med ett rejält tilltaget flak och fyrhjulsdrift. Denna typ utav bil är väldigt populär bland just hantverkare och hobbyutövare inom friluftsliv, båtliv och dylikt.

Faktum är att modellen Ford F150 är en bidragande orsak till Fords fortsatt starka position på den amerikanska marknaden, då Ford F150 varje år sedan 1981 varit den mest sålda bilen i hela USA, och redan år 1977 den mest sålda pickupen. Även hos USA:s norra granne, Kanada, är Ford F150 den mest sålda bilen sedan många år tillbaka.

Idag säljs Ford F150 i sex olika modeller.

Några olika modeller av Ford F150

  • Standardmodellen Ford 150 XL med ett grundpris på cirka 26 500 amerikanska dollar.
  • Ford F150 XLT. Utseendemässigt och måttmässigt likvärdig med ovanstående modell, erbjuder dock fler anpassningsmöjligheter, tex Boxlink och en mer bränsleeffektiv motor. Grundpris på 31 500 amerikanska dollar.
  • Lariat, en av premiumversion av Ford F150. Har bland annat extra härdat glas med automatisk defrost-funktion, vilket gör denna pickup populär i norra USA och Kanada. Utöver det finns en inbyggd touchskärm. Utgångspris på 40 000 amerikanska dollar.
  • Ford F150 Platinum, pickupen med extra allt. Extra kraftiga lampor, större motor, smarta funktioner för av- och pålastning, smart internsystem för att assistera i vardagen. Självklart är den storleksmässigt mer tilltagen än övriga modeller, dock påverkas inte de yttre måtten nämnvärt då den framförallt utnyttjar bilens inre yta på ett bättre sätt, tack vare bättre material.